16 februari 2012

ChristenUnie verdedigt preventieve censuur door Tweede Kamer

De Vrije Universiteit heeft een symposium van de islamitische studentenvereniging afgelast. Aanleiding is de ophef over de komst van de Brits-Palestijnse sjeik Haitham al-Haddad die in het verleden extremistische en antisemitische uitspraken heeft gedaan. Het CIDI riep op hem de toegang tot het land te ontzeggen. Kamerlid Voordewind van de ChristenUnie stelde onmiddellijk vragen aan minister Opstelten van Veiligheid en een kamermeerderheid van CU, VVD, PVV, CDA en SGP sprak zich uit voor het weren van de islamitische geleerde. Daarop besloot de universiteit het debat geheel af te gelasten. Door de ophef over de komst van de sjeik is volgens de universiteit “een academisch debat niet meer mogelijk”. De sjeik zelf ontkent overigens de omstreden uitspraken te hebben gedaan. Volgens hem zijn uitspraken die hij in 2002 in het kader van het Palestijns-Israëlische conflict maakte, uit hun context gehaald en op internet geplaatst. Maar of dat klopt of niet doet er eigenlijk niet toe. Wat hier speelt is een ordinair geval van censuur.
Bij Pauw&Witteman wees journalist Kustaw Bessems Voordewind op de "griezelige" kanten van zijn actie. Hij verhindert als parlementariër dat iemand in Nederland spreekt. De sjeik is in Engeland nooit veroordeeld en heeft hier nog niets gezegd. Voordewind en zijn collega-kamerleden handelen hier in strijd met de vrijheid van meningsuiting die burgers moet beschermen tegen ingrijpen vooraf van de zijde van de overheid. Voordewinds verdediging doet serieuze vragen rijzen over het respect van zijn partij voor de rechtsstaat. De sjeik levert volgens hem geen bijdrage aan het islamdebat en zet aan tot haat en geweld tegen joden. Alsof dat een reden kan zijn voor een politicus om iemand vooraf de toegang tot het land te ontzeggen. Zelfs als hij ooit elders iets heeft gezegd dat mogelijk in ons land strafbaar is dan heeft een politicus nog niet het recht om op voorhand in te grijpen. Voordewind kent zijn plaats niet. Hij laat zich, naar het schijnt, al te gemakkelijk door het CIDI als loopjongen gebruiken.

Bij Pauw&Witteman maakte Kustaw Bessems bekend dat hij met de Balie contact heeft gelegd om de sjeik alsnog naar Nederland te kunnen halen. Hulde voor dit initiatief! Opmerkelijk is verder dat staatssecretaris Zijlstra, die ook in de uitzending zat voor een ander onderwerp, zich aanmerkelijk relativerender opstelde dan zijn partijgenoten die achter Voordewind staan. Hij vond wel dat je het debat beter nu niet meer door kon laten gaan vanwege alle ophef. Maar schuilt juist daar niet het grootste gevaar? Als je in dit land door een grote bek op te zetten de uitoefening van grondrechten kunt belemmeren zijn we ver heen met onze rechtsstaat.

1 opmerking:

Theo Brand zei

Goed verhaal. Helemaal mee eens.